Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AKTUALIZACE: Rallysprint Kopná hlásí 144 přihlášek

Pořadatelům z Rallyklubu východní Morava v AČR se přihlásil na druhý podnik rallysprintového šampionátu a úvodní závod Mezinárodního mistrovství Slovenské republiky v rally - 29. ročník Síť21 Rallysprint Kopná 2024 vysoký počet 144 posádek z 5 států.

Neskutečně početný, ale i kvalitní seznam přihlášených posádek nabídne ve vozovém parku celkem 21 vozů kategorie Rally2/R5, jeden vůz specifikace WRC, velkou plejádu dvoukolek a dále 29 posádek v rámci historiků. K největším favoritům letošní Kopné patří trio Adam Březík, Dominik Stříteský a Tomáš Kostka (všichni Škoda Fabia RS Rally2). Kostka se vrací na soutěžní tratě po třech letech, neboť naposledy startoval na Barum rally 2021. V předchozích letech vyhrál slušovický rallysprint celkem čtyřikrát!

Fanoušci rallysportu se mohou těšit první květnovou sobotu v okolí Slušovic a Podkopné Lhoty na nebývale širokou plejádu soutěžních vozů v kategorii Rally2, dále na početné pole dvoukolek v rámci Rallysprint série a historiků bodujících do Autoklub rallysprintové série historických automobilů. Na startu se objeví posádky z České republiky, Slovenska a Polska, mezi spolujezdci najdeme zastoupení Německa a Francie.

K největším favoritům patři trio regionálních jezdců ze Zlínska na vozech Škoda Fabia RS Rally2. Loňské prvenství bude obhajovat Adam Březík, na startu se představí loňský vicemistr českého šampionátu Dominik Stříteský a návrat na soutěžní tratě hlásí Tomáš Kostka.

K aspirantům na přední příčky dále patří slovenský jezdec Jaroslav Melichárek, který se posadí opět za volant jediného vozu specifikace WRC ve startovním poli Ford Fiesta RS, dále Ondřej Bisaha (Hyundai i20 R5), Martin Vlček (Hyundai i20 N Rally2), Aleš Jirásek, Karel Trněný, Jiří Hanák, Róbert Kolčák ze Slovenska (všichni Škoda Fabia R5), David Tomek, Petr Trnovec a Viktor Szabó (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo). Určitě skvělé výkony předvede i mnohonásobný slovenský mistr Martin Koči, který usedne premiérově do vozu Mitsubishi Lancer Evo III, dále Jaroslav Vančík (BMW M3), Petr Nešetřil (Porsche 997 GT3), Jaroslav Pešl (Ford Fiesta Open N) nebo Pavel Ševčík (Toyota Yaris GR).

Silnému zastoupení v kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou (2WD) vévodí se startovním číslem 1 držitel priority FIA a vítěz European Rally Trophy René Dohnal s vozem Peugeot 208 Rally4. Mezi dvoukolkáři patří dále k aspirantům na prvenství vítěz Valašské rally Valmez Jan Dohnal (Renault Clio S1600), dále Peter Surovič, Patrik Rujbr, Martin Lehký, Martin Mottl, Martin Vopatřil (všichni Opel Corsa Rally4), Filip Šipoš (Peugeot 208 Rally4), Kryštof Zpěvák (Citroën C2 S1600) nebo Michal Srb (Opel Adam R2).

Mezi historiky, kteří budou startovat na Kopné tradičně před soudobými vozy, jsou mezi přihlášenými například vítěz úvodního podniku ve Valašském Meziříčí Martin Černý (BMW M3), dále Vlastimil Neumann (Mitsubishi Lancer Evo III), Lumír Vyorálek (Mazda 323 GT-R), Otakar Zenkl (Škoda Favorit 136 L), Jan Hráček (LADA VFTS), Martin Klepáč (Peugeot 306 Maxi), Jan Šrámek (Toyota Celica GT Four) a další.

Do Slušovic se sjedou už podruhé nejlepší slovenské posádky, aby bojovaly o body do Mezinárodního mistrovství Slovenské republiky v rally (MMSR).

Kam na trať

Připraveno je celkem 8 doporučených diváckých zón od pátečního shakedownu v Neubuzi až po technickou pasáž v tzv. Kmentových zatáčkách nad Lípou na RZ Želechovice. Jedná se o část úseku z barumky, kde se jezdí pod legendárním názvem Pindula. Trať navazuje na předchozí ročníky a je velmi podobná loňsku. Pojedeme doslova na „pětníku“ známé úseky včetně obtížné erzety Kameňák nebo klasiku v podobě měřeného testu Kopná. Každá rychlostní zkouška se pojede dvakrát. Letošní ročník byl při skladbě tratě velmi náročný, protože nám hodně starostí přidal budovaný kruhový objezd na hlavní silnici při odbočení do Slušovic.



PR 2.5.2024

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar