Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Andros Trophy - Dacia s Prostem, Škoda s Panisem

Přesně na Mikuláše se ve francouzském Val Thorens rozeběhne již dvacátý ročník oblíbených závodů automobil na sněhu a ledě – Andros Trophy. Zatímco titul obhajuje Jean Phillip Dayraut se Škodou Fabia, tak novinkou bude Dacia Duster s Alainem Prostem za volantem.

Na soutěžící čeká do 30. ledna celkem sedm závodů, převážně v zimních lyžařských střediscích ve Francii a jeden tradičně také v Andoře. Svoji účast ohlásila před několika dny značka Dacia s dvojnásobným světovým šampioném formule jedna Alainem Prostem.
V březnu 2009 předvedla Dacia na autosalonu v Ženevě studii crossoveru nazvanou Duster (viz Studie) a příští rok má na stejném místě prezentovat již sériovou verzi. Ovšem jak ukazují první fotografie, tek se bude poměrně hodně lišit od futuristické studie. Spíš se bude blížit speciálu, který postavil tým Tark Engineering ve spolupráci se společností Renault Sport Technologies, a která byla již představená při novinářské prezentaci Andros Trophy.
Díky technickým předpisům bude mít speciál Dacia Duster Ice Racer se sériovým modelem shodnou pouze karosérii, ale i ta bude z uhlíkových vláken. Pod ní je totiž trubkový rám, jaký známe z autokrosových bugin. Všechna kola (zadní jsou navíc řiditelná) bude pohánět zážehový vidlicový šestiválec o objemu tří litrů z Nissanu o výkonu 350 k při 7500/min a s točivým momentem 360 Nm při 5500/min. Rychlé a přesné řazení obstará šestistupňová sekvenční převodovka Sadev. Další zvláštností čtyři metry dlouhého a takřka dva metry širokého „ledového“ modelu Duster je speciální podvozek vyladěný pro jízdu na sněhu a uzávěra diferenciálu.
Soupeřem Alaina Prosta budou mimochodem také tři vozy Škoda Fabia, v nichž se budou střídat loňský vítěz Jean Phillip Dayraut s Paulem Belmondeme, dále Olivier Panis s Grégorem Demoustirem a Ludovic Cherardy s Christipheme Jouetem.

JL, 25.11.2009

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar