Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Barum Czech Rally - Kopecký nebo Bouffier ?

Po přečtení seznamu přihlášených posádek na Barum Czech Rally Zlín si klade většina příznivců otázku – zda vyhraje Jan Kopecký se Škodou Fabia S2000 nebo Francouz Bryan Bouffier s Peugeotem 207 S2000. Podle papírových předpokladů by to mohl být náš jezdec.

Pro Kopeckého mluví skutečnost mj., že zvítězil ve Zlíně už dvakrát, vždy v lichém roce, svého soupeře porazil o pět desetin sekundy po strhujícím závěru na Jänner rally. Bouffier zase jako asfaltový specialista zvítězil letos v Rally Korsika, kde porazil právě Kopeckého. Ale rally je rallye, soutěž končí až po projetí cílem v neděli odpoledne.
Tým Škoda Motorsport vysílá na barumku ještě dva mladíky – Němce Seppa Wieganda a Fina Esapekku Lappi, kteří by ale teoreticky neměli stačit na naše jezdce Václava Pecha s Mini Cooper S2000 a Romana Krestu se Škodou Fabia S2000. Zatímco Pechovi jde hlavně o body do českého šampionátu, v němž bojuje o titul hlavně s Kopeckým, tak Kresta bude mít ruce volné, neboť mu jde prakticky pouze o výborný výsledek. Uvidíme, jestli bude Barum Rally jeho opravdu poslední soutěží.
Za černého koně je považován Tomáš Kostka, který vloni sváděl krásný souboj o druhé místo právě s Krestou. Letos pojede opět s Miroslavem Houštěm, ale s Fordem Fiesta R5. Se stejným vozem je přihlášen i Pavel Valoušek, jenž by mněl mít Fiestu zapůjčenou od Jana Sýkory.

Z jezdců, kteří se letos už v nějaké soutěži Mistrovství Evropy objevili chybí například Breen nebo Delecour, a tak by Kopeckému neměl titul uniknout, zvláště když už vyhrál čtyři soutěže a jednou skončil druhý. Původně chtěl do šampionátu zasáhnout i Jan Černý se Škodou Fabia S2000, ale nedostatek financí mu umožnil startovat pouze v prvních dvou rally. Na Barum rallye se opět objeví s Peugeotem 208 R2, s nímž má šanci bojovat pouze o prvenství ve dvoukolkách.

Celkem se přihlásily 102 posádky z 20 zemí, počet zahraničních posádek se zastavil na čísle 34.
Silná sestava se sejde v kategorii produkčních vozů. Velkým diváckým tahákem bude Toshihiro Arai z Japonska. Dvojnásobný mistr světa produkčních vozů z let 2005 a 2007 se představí na voze Subaru Impreza STi R4. O přední příčky zabojují i Francouzi German Bonnefis, Robert Consani (oba Renault Mégane RS), Maďar András Hadik nebo Marco Tempestini z Rumunska (oba Subaru Impreza STi R4).
Z dalších českých jezdců myslí na čelní příčky Jaromír Tarabus, Roman Odložilík, Antonín Tlusťák, Jan Jelínek (všichni Škoda Fabia S2000), Jaroslav Orsák (Mitsubishi Lancer EVO IX R4), Miroslav Jakeš (Mitsubishi Lancer EVO IX) nebo Vojtěch Štajf (Subaru Impreza STi).


JL + RO, 23.8.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar