Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Šumava s premiérou Škody Fabia R5

V pátek odpoledne vystartuje z klatovského náměstí první posádka Historic Rallye Vltava, o půldruhé hodiny později pak Rallye Šumava a na závěr ještě Legendy. Začíná se tradičně na okruhu, ale poprvé při Šumavě v obráceném směru.

{*1] Václav Pech by si asi zasloužil startovat s jedničkou, jako obhájce klatovského prvenství, i úřadující mistr republiky. Až trojku má ale díky skutečnosti, že se letos do Klatov podívají dva závodníci s mezinárodní prioritou FIA. Západočech však díky tomu bude znát časy svých velkých rivalů i číst jejich brzdné body a tomu také může přizpůsobit svou jízdu.

S jedničkou vyrazí na trať Jan Kopecký a Pavlem Dreslerem se zbrusu novou Škodou Fabia R5. Po zkušenostech s úvodem kariéry mladoboleslavského vozu kategorie Super 2000 lze očekávat, že i tentokrát bude chtít tovární tým bojovat hned při premiéře o vítězství v soutěži.

„Jsme samozřejmě velice hrdí, že jsme to právě my, kdo smí zahájit další kapitolu v úspěšné rallyeové historii značky ŠKODA,“ říká Kopecký, který tuto rally vyhrál naposledy v roce 2012. Na programu je dvanáct rychlostních zkoušek v délce 150,71 km. Jan Kopecký a Pavel Dresler se s novým speciálem značky ŠKODA zúčastní všech šesti soutěží českého mistrovství.

Vedle vystoupení nového vozu ŠKODA Fabia R5 na trati budou na Rally Šumava Klatovy připraveny pro fanoušky také další akce v servisní zóně v Janovicích. Prodejní organizace značky ŠKODA připravila zajímavý doprovodný program. Atraktivní je zejména soutěž, při které je možné v průběhu sezóny vyhrát jako hlavní cenu nový vůz ŠKODA Fabia Monte Carlo.

„Jsem velice rád, že jsme mohli podpořit světovou premiéru nového vozu ŠKODA Fabia R5 na českém území. Nová generace sériového modelu vozu ŠKODA Fabia je na trzích mimořádně dobře přijímána. A to, že nyní můžeme představit světu vůz ŠKODA Fabia R5, který z tohoto atraktivního vozu vychází, je samozřejmě třešničkou na dortu,“ říká Luboš Vlček, šéf prodejní organizace ŠKODA AUTO Česká republika.

S dvojkou vystartuje Francouz Bryan Bouffier s Citroënem DS3 R5, s nímž vloni startoval Miroslav Jakeš. Tým Gemini sice v oficiálním prohlášení tvrdí, že Francouz má českému týmu pomoci nastavit vůz. To ale trochu vyvolává úsměv na tváři, protože mj. by Jakešovi mohli chybět v konečném účtování body. Hlavním důvedem, proč se v Klatovech objeví Bouffier je skutečnost, že Citroën Racing by rád získal co nejvíce poznatků o konkurenceschopnosti nové Fabie R5. Proo jej vyslal neoficiálně na zkušenou.
„Pro Rallye Šumava Klatovy jsme chtěli do našeho soutěžního vozu posadit špičkového pilota, který by nám pomohl s nastavením podvozku a dokázal bojovat o absolutní vítězství v soutěži. Nebylo jednoduché sehnat pilota, který momentálně nemá smlouvu s továrním týmem, ale dokázal by jet hodně rychle na specifických českých tratích. Jsem rád, že se nám podařilo dohodnout s Bryanem Bouffierem,“ prozradil týmový manažer Milan Pantálek.


Kultovní „wéercéčka“ se letos vracejí i na Šumavu, a to hned v počtu pěti kusů. Roman Odložilík bude obhajovat třetí příčky z minulých let se Subaru Impreza WRC. Na přední místa si zbrousí zuby i domácí Karel Trněný, který jako jeden z mála vozy WRC vůbec neopustil. Velkou neznámou budou naopak jak „wéercéčková“ premiéra Jana Dohnala s Fordem Focus WRC, tak také návrat zpěváka Dana Landy se Škodou Fabia WRC právě od Trněného.
Po více než roční pause usedne do soutěžního vozu opět Věroslav Crvček, a tak se mohou diváci těšit na krásnou rychlou jízdu se Škodou Octavia WRC.

Do pořadí bude chtít jistě promluvit i Jan Černý se Škodou Fabia S2000, do které se vrací po účinkování s Peugeotem. Tentokrát ale v týmu Romana Kresty. Zaostávat nebude chtít ani třeba Jan Sýkora s Fordem Fiesta R5 nebo Pavel Valoušek se Škodou Fabia S2000.
V kategorii produkčních vozů mají největší šance na přední umístění Martin Březík, Karel Trojan, Josef Semerád (všichni Mitsubishi Lancer), domácí soutěž si nenechá se stejným vozem ujít ani Marcel Tuček.


Rallye Historic Vltava

Startovní listina Historic Vltava Rallye čítá 55 posádek, bohužel bez špičkových italských jezdců. A tak můžeme v Klatovech potkat jen samé známé tváře, jako je třeba dvojnásobný vítěz soutěže Nor Jensen, jenž navíc po letech vyměnil Lancii 037 za Porsche 911. O první místo bude s největší pravděpodobností bojovat s loňským vítězem Švédem Matsem Myrsellem se stejným automobilem. A do pořadí bude jistě chtít promluvit i Tony Jansson s Fordem Escort.

Početní převahu mají opět finští jezdci, kteří nemají nejmenší šanci se prosadit. Jejich vozy také často hodně pamatují.
Náš prapor by měl nejvýše držet Jiří Navrátil s Fordem Sierra. Zdali ale dokáže Seveřany udolat podobně jako loni Kalista, to se dozvíme až při vlastní rallye, která začíná v Klatovech v pátek odpoledne.

Po historických a současných automobilech se na trať vydají ještě tzv.Legendy, tedy čtrnáct posádek, které ale nejedou na čas.


Karel Špaček + J.Lasík

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar