Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Škoda Motorsport bilancuje skvělou sezonu

Výbornou sezonu, jednu z nejlepších má za sebou Škoda Motorsport, která získala prvenství v Evropě, Asijsko-Pacifickém šampionátu, šesti národních šampionátech a ve vybraných soutěžích světového mistrovství WRC F2.

Největší význam má pro škodovku bezpochyby titul Mistrů Evropy, který vybojovala dvojice Jan Kopecký a Pavel Dresler. Se Škodou Fabia vystoupili šestkrát na nejvyšší stupeň - v Rakousku, Španělsku, Portugalsku, Rumunsku, Chorvatsku a u nás na Barum rallye, druzí skončili ve Francii (Korsika) v třetí v Polsku. Jan Kopecký tak rozšířil rodinnou sbírku, neboť jeho otec Josef Kopecký se stal v roce 1994 mistrem Evropy v závodech automobilů do vrchu. Tehdy s Fordem Escort Cosworth. Jan Kopecký tak navázal na evropský titul Juhy Hännnina v roce 2012 a prvenství Andrease Mikkelsena z let 2011 a 2012 v šampionátu IRC, který měl tehdy vyšší úroveň než Evropa.
V roce 2014 má Škoda v plánu obsadit dvěma vozy šest až osm evropských rallye s Finem Lappi a Němcem Wiegandem.
Další velký úspěch si připsala Škoda Auto v Asijsko pacifickém šampionátu, který se jezdí v Japonsku, Číně, Novém Zélandě, Nové Kaledonii, Malajsii a Austrálii. Vloni jej vyhrál se škodovkou Chris Atkinson, letos Gaurav Gill, který vyhrál tři soutěže a další tři první místa a celkovou druhou příčku přidal Fin Esapekka Lappi. V tomto šampionátu bude Škoda Motorsport pokračovat také v nadcházející sezoně, opět společně s Gillem, ale některých rallye se zúčastní i Jan Kopecký.
V několika světových rallye v kategorii WRC2 startoval mladý Němec Sepp Wiegand, který například se Škodou Fabia S2000 zvítězil v Rallye Monte Carlo a celkově skončil mezi vozy WRC na pěkném osmém místě hned za Martinem Prokopem s Fordem Fiesta WRC. Ve Švédsku a Portugalsku obsadil vždy třetí příčku a celkově 13. a 14, místo. Jeho úkolem bylo především získávat co nejvíce zkušeností.

Projekt ŠKODA Fabia Super 2000 patří k nejúspěšnějším ve 112leté historii motorsportu značky. Poprvé byla představena jako designová studcie na ženevském autosalonu 2007 a první start zažila na Rally Monte Carlo 2009. Již o rok později slavila ŠKODA Fabia Super 2000 první velký mezinárodní úspěch – celkový triumf v seriálu IRC (Intercontinental Rally Challenge) a to jak v hodnocení značek, tak jezdců (Juho Hänninen). Tento výsledek pak ŠKODA dokázala ještě dvakrát v následujících letech 2011 a 2012 zopakovat (vítěz Andreas Mikkelsen) a stala se s 27 vítězstvími nejúspěšnější značkou historie IRC. V roce 2011 zvítězila tovární posádka Hänninen/Markkula v mistrovství světa kategorie SWRC a v roce 2012 v seriálu mistrovství Evropy.


Přehled úspěchů v roce 2013


Asijsko-pacifické mistrovství APRC

1.Gaurav Gill – Glenn Macneall
2.Esapekka Lappi – Janne Ferm


Mistrovství Evropy

1.Jan Kopecký – Pavel Dresler


Jihoamerické mistrovství CODASUR

1.Gustavo Saba


Mistrovství Rakouska

1.Raimund Baumchlager


Mistrovství Itálie

1.Umberto Scandola


Mistrovství Bulharska

1.Dimitar Iliev


Mistrovství Jordánska

1.Marouf Abu Samra


Mistrovství Portugalska

1.Ricardo Moura



J.Lasík 9.12.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar