Přijďte pobejt do Košovské hospůdky
Pokud při svých toulkách zabrousíte do Podkrkonoší, především pak na Lomnicko, tak se nezapomeňte zastavit v Košovské hospůdce, mimochodem jedné z nejstarších hospůdek v širokém okolí. Zvenku sice vypadá jako obyčejná hospoda, ale uvnitř na vás dýchne neopakovatelná atmosféra, jakou dnes už zažijete jen málokde.
Tato dříve formanská hospoda leží na staré cestě z Lomnice nad Popelkou do Jičína. První zmínka o této hospůdce pochází z roku 1621. Tedy z války třicetileté, za které byla několikrát vydrancována císařskými i nepřátelskými vojsky. Pravděpodobně zde ale hospoda stála již dříve, ale písemné prameny, v kterých by bylo zapsáno přesné založení Košovské hospůdky, chybí. Asi se staly obětí několika požárů postihující nedalekou Lomnici nad Popelkou a jiné obce.
Majitelem Košovské hospůdky je místní Sokol. Tento spolek však hospůdku pronajímá. Ne vždy se mu však dařilo, a tak se zde nájemci střídali doslova jako na běžícím páse. Až se provozovatelem stal pan Jan Šup, který také letos v lednu hospůdku zrenovoval.
K hospodě patří veliký sál, který je vhodný pro pořádání plesů, koncertů, svateb a také pro malé amatérské divadelní soubory, jejichž představení se zde několikrát do roka odehrávají, malý salónek je vhodný pro rodinné akce a jiné oslavy. V letních měsících můžete využít venkovní terasu.
Kolem hospody prochází Zlatá stezka Českého ráje vedoucí ze Železnice až po Mladou Boleslav. V okolí hospody je překrásná příroda s několika památkami. Pěkná vycházka je třeba k obnovené Alainově věži v nedaleké oboře, za dobrého počasí jsou pěkné výhledy z rozhledny na Táboře, daleko nejsou ani skokanské můstky, kde začínal kdysi kariéru například mistr světa v letech na lyžích Karel Kodejška nebo o několik generací mladší Roman Koudelka.
Hospoda, nejen pro svou polohu, je oblíbeným cílem cyklistů a v zimních měsících také běžkařů, kteří mají v okolí nespočet běžeckých tratí. Najít pak uvnitř místečko bývá někdy hodně obtížné.
V Košovské hospůdce nad skvěle vychlazeným Svijanským pivem, zvláště pak „450“ ,(pro řidiče je v zásobě Svijanský vozka) zapomenete nad starostmi všedního života a budete se tady cítit jako v teple domova. O výbornou domácí kuchyni (specialitou jsou buřty na pivu) se stará především paní Jana Šupa a další kamarádky. Čas od času peče Zdeněk Štejfa skvělé sejkory.
Otevřeno je od čtvrtka do neděle a zpravidla o svátcích, teplá kuchyně funguje hlavně o víkendu. Tak přijďte pobejt.
Otevírací doba
Čtvrtek 16 – 21 h
Pátek 15 – 23 h
Sobota 11 – 23 h
Neděle 11 – 21 h
JL 23.11.2024
Majitelem Košovské hospůdky je místní Sokol. Tento spolek však hospůdku pronajímá. Ne vždy se mu však dařilo, a tak se zde nájemci střídali doslova jako na běžícím páse. Až se provozovatelem stal pan Jan Šup, který také letos v lednu hospůdku zrenovoval.
K hospodě patří veliký sál, který je vhodný pro pořádání plesů, koncertů, svateb a také pro malé amatérské divadelní soubory, jejichž představení se zde několikrát do roka odehrávají, malý salónek je vhodný pro rodinné akce a jiné oslavy. V letních měsících můžete využít venkovní terasu.
Kolem hospody prochází Zlatá stezka Českého ráje vedoucí ze Železnice až po Mladou Boleslav. V okolí hospody je překrásná příroda s několika památkami. Pěkná vycházka je třeba k obnovené Alainově věži v nedaleké oboře, za dobrého počasí jsou pěkné výhledy z rozhledny na Táboře, daleko nejsou ani skokanské můstky, kde začínal kdysi kariéru například mistr světa v letech na lyžích Karel Kodejška nebo o několik generací mladší Roman Koudelka.
Hospoda, nejen pro svou polohu, je oblíbeným cílem cyklistů a v zimních měsících také běžkařů, kteří mají v okolí nespočet běžeckých tratí. Najít pak uvnitř místečko bývá někdy hodně obtížné.
V Košovské hospůdce nad skvěle vychlazeným Svijanským pivem, zvláště pak „450“ ,(pro řidiče je v zásobě Svijanský vozka) zapomenete nad starostmi všedního života a budete se tady cítit jako v teple domova. O výbornou domácí kuchyni (specialitou jsou buřty na pivu) se stará především paní Jana Šupa a další kamarádky. Čas od času peče Zdeněk Štejfa skvělé sejkory.
Otevřeno je od čtvrtka do neděle a zpravidla o svátcích, teplá kuchyně funguje hlavně o víkendu. Tak přijďte pobejt.
Otevírací doba
Čtvrtek 16 – 21 h
Pátek 15 – 23 h
Sobota 11 – 23 h
Neděle 11 – 21 h
JL 23.11.2024
Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout