Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AKTUALIZACE Rallye Bohemia - Dominik Stříteský zopakoval vítězství

Rallye Bohemia bývala kdysi prestižní soutěží, ale časy se bohužel změnily, a tak se letos postavilo na start pouhých 64 posádek, do cíle jich dojelo 39. Kromě souboje mezi Stříteským a Marešem o vítězství se jinak soutěž odehrála v poklidu a bez komplikací.

Opět se očekával souboj Jana Kopeckého s Václavem Pechem, ale hned od prvních zkoušek se ukázalo, že tentokrát asi bude všechno jinak. A bylo.

Rally Bohemia tentokrát nezačala speciálkou v Sosnové, ale městkou zkouškou přímo v Mladé Boleslavi. Tady se nedá nic moc získat, ale mezi obrubníky hodně ztratit. O 0,5 s byl nejrychlejší Kopecký před Marešem, třetí byl Kohn (+3,4), který si ze světového šampionátu odskočil na bohemku a tradiční Ford Fiesta vyměnil za Škodu Fabia RS.


Naplno se začalo závodit až na druhé zkoušce, kterou byl Vinec. Ze čtvrté příčky se rázem dostal do vedení Dominik Stříteský s Janem Hovorkou o jednu sekundou před Janem Kopeckým s Janem Hlouškem a Filipem Marešem s Radovanem Buchou. Po třetí zkoušce předstihl Mareš o čtyři sekundy Kopeckého, čtvrtí byli Václav Pech s Petrem Uhlem, pátí Adam Březík s Ondrou Krejčou. A tohle pořad se už během soutěže nezměnilo. Ale změnit se mohlo.



Mezi Stříteským a Marešem byl neustále rozdíl kolem čtyř sekund, který před závěrečnou okruhovou zkouškou snížil Mareš na 1,8 sekundy. Čistou jízdou tady porazil Stříteský o 1,4 sekundy Mareše a bylo rozhodnuto. Stříteský s Hovorkou tak obhájili loňské prvenství a navázali na úspěch z Česko Krumlova. Tom se dostali také do vedení Bonver Casino Mistrovství republiky.


„Do soutěže jsem nastupoval s cílem obhájit loňské prvenství. K tomu mi letos pomohlo i přesednutí do nejnovějšího vozu Škoda Fabia RS Rally2, který funguje dokonale. Velkou zásluhu na našich letošních výkonech má i náš perfektně fungující tým a také dodavatel pneumatik. Do konce sezony je ještě daleko, ale zkusíme zabojovat o mistrovský titul,“ zhodnotil Bohemia Rally Mladá Boleslav její letošní vítěz Dominik Stříteský.



Počet vyhraných RZ: Stříteský – 5, Pech – 4, Kopecký – 2 Mareš - 1


Pech po několika menších chybičkách, a ne příliš ideální volbě pneumatik v úvodu se k první trojce už o mnoho nepřiblížil. Březíka postihl defekt, stejně jako Erika Caise.


Z první desítky se postupně vytratil Martin Vlček na voze Hyundai i20, který nakonec zůstal hned za první desítkou. O sedmou příčku se dlouho přetahovali Věroslav Cvrček s Tomášem Prokorátem a Filip Kohn, ale nakonec byl úspěšnější takřka „domácí“ jezdec. Jeho Rexteam ještě během soutěže servisoval Škodu Fabia německého jezdce Groppengiesera a také Porsche 911, s nímž Švýcar Yves Huber startoval v Legendách a před tím v Safari rally.
"Konkurence na Rally Bohemia byla tak obrovská, že umístění v TOP 10 je velký úspěch. My jsme vybojovali sedmé místo, což je pro nás vítězství , protože prvních šest jede neskutečně. Sobotní etapa kolem Mladé Boleslavi se nám navzdory nevyzpytatelným přeháňkám a ne vždy správné volbě pneumatik povedla, chytli jsme slušné tempo a vyvarovali se chyb. Nedělní etapa v našem okolí byla úplně dokonalá. Tempo bylo příjemné, zábavné a časy nečekaně dobré. Na prvním průjezdu Sychrovské RZ jsem podržel známý skok u Pelíkovic. Byl to opravdu silný zážitek stejně jako každá zatáčka. Přestože jsme neměli žádný pořádný test před závodem, dokázali jsme celkem zásadně změnit nastavení auta, které fungovalo úžasně. Během neděle jsme si vytvořili slušný náskok na Filipa Kohna, abychom nemuseli hrotit poslední městskou RZ. Ztráta 0,8s/km na vítěze během nedělní etapy je pro nás velká odměna a motivace zároveň. Děkuji celému týmu, rodině, sponzorům a fanouškům .
Speciální poděkování Tomas Prokorát za super práci a náladu v autě. Vyjímečně jsme využili špiony, kteří nám moc pomohli hlavně na vlhkých a osychajících tratích (Ondra Šálek- Ondra Holán). Radost nám udělalo i to, že do cíle se úspešně dostaly všechny 3 vozy připravované našim týmem, " zhhodnotil soutěž Věroslav Cvrček.



Kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou vyhráli René Dohnal a Roman Švec s Peugeotem 208 Rally4 o jednu sekundu před Dominikem Novotným s Tomášem Brůžkem s vozem Opel Corsa Rally4, kteří ještě po desáté zkoušce z dvanácti vedli o třináct sekund. A v poslední zkoužce minuli odbočku a tím vlastně souboj prohráli.

.
1.Stříteský – HovorkaŠkoda Fabia RS Rally21:25:38,7
2.Mareš – BuchaToyota GR Yaris Rally2+3,4s
3.Kopecký – HloušekŠkoda Fabia RS Rally2+14,4s
4.Pech- UhelFord Focus RS WRC '06+36,8s
5.Březík – KrajčaŠkoda Fabia RS Rally2+1:14,1
6.Cais – BacigálŠkoda Fabia RS Rally2+1:34,5
7.Cvrček – ProkorátŠkoda Fabia RS Rally2+2:42,8
8.Kohn – WoodburnŠkoda Fabia RS Rally+2:50,6
9.A. Thurn-Taxis – HainŠkoda Fabia RS Rally2+3:13,9
10.Jirásek – MachůŠkoda Fabia Rally2+3:16,1






JL !5.7.2024

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar