Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Barum Rally pro Stříteského s Hovorkou

Barum rally ještě před startem byla ochuzena o několik kvalitních jezdců, jako jsou Tempestini nebo Ostberg, a tak se hledali favorité na přední umístění mezi Paddonem, Llarenou, Fraceschinim nebo Wagnerem. Přestože byla soutěž zařazena do ME, tak průběhem šlo vlastně o český mistrák. Zahraniční konkurenci prostě český uskákaný asfalt vyložené nesedí.

Prvních pět míst obsadili české posádky a nebýt Kopeckého smůly, tak jich mohlo být i víc. A ještě jedna zajímavost, soutěž nevyhrál vlastně ten nejrychlejší, ale ten kdo podával konstantní výkon na všech třinácti zkouškách (jedna byla zrušena pro nesjízdnost).Vítězný Dominik Stříteský (letos první v Českém Krumlově a na Bohemia Rally) totiž vyhrál pouze jednu zkoušku, zatímco třetí Erik Cais byl nejrychlejší osmkrát. Ale skončil až třetí, když byl zatížen penalizací dvaceti sekund pro pozdní příjezd do první zkoušky. Druhý Simon Wagner vyhrál dvě, stejně jako třetí Březík, jednu přidal ještě Filip Mareš. RZ 6 vyhráli shodným časem Cais a Březík, na RZ 14 byli nejrychlejší Cais s Marešem.

Dominik Stříteský začal čtvrtým časem, pak si držel třetí příčku a v páté zkoušce se ujal vedení, které udržel až do cíle. Wagner se s Caisem přetahoval prakticky celou soutěž o stříbrno. Nebýt penalizace, tak by Caisovi chyběli na Stříteského pouhé čtyři sekundy.

Březík začal druhým časem, pak šel do vedení na dvě zkoušky, ale poté se míchal do souboje o bronc. Největším smolařem byl Jan Kopecký, vítěz osmi ročníků v řadě. Po čtvrté zkoušce byl druhý, jen sedm desetin sekundy za Stříteským, ale pak měl defekt. Výměnou kola ztratil hodně času, výsledkem byl a 81. čas a pokles na patnácté místo. Tím se naděje na rozšíření sbírky zlatých pohárů na celkových dvanáct rozplynul Pak ještě vyjel mimo trať a z třináctého místa se nakonec dostal na devátou příčku.

O jedno místo za ním skončil Václav Pech, který si zvykal na Škodu Fabia R5, staršího ročníku než měla konkurence, a po celou soutěž se pohyboval na rozhraní první desítky.

JL


Barumka podrobně

Po dlouhých osmnácti letech Barum rally ovládl opět regionální jezdec. Naposledy se to stalo v roce 2006 při triumfu Romana Kresty. Se ztrátou 19,2 vteřiny skončila na druhém místě rakousko-německá dvojice Simon Wagner, Jara Hainová. Třetí pozici pak brala česko-slovenská posádka Erik Cais, Igor Bacigál s odstupem 24 vteřiny. Nejlepší posádky jely shodně ve vozech Škoda Fabia RS Rally2.

Barumka začala jako vždy úvodní diváckou Super RZ v nočních ulicích města Zlína. Ta sice nerozhoduje soutěž, ale jedná se o atraktivní předehru. V pátečním večeru byl nejrychlejší Rakušan Wagner. Velmi podstatná byla pro další vývoj soutěže chyba posádky Cais, Bacigál..

V dalším průběhu právě Cais hodně makal na tom, aby chybu odčinil. V sobotním dopoledni ovládl tři ze čtyř měřených úseků a dostal se na druhou pozici (celkem Cais vyhrál osm měřených testů). Zlomový pro vývoj soutěže byl právě první průjezd Bunčem. Na ní dostal defekt jedenáctinásobný vítěz barumky Jan Kopecký a ztráta více než dvě a čtvrt minuty nenávratně vzala šanci na další vavřín.

Druhé průjezdy Březovou a Kateřinicemi opět patřily Caisovi a zdálo se, že o první místo povedou boj dva regionální jezdci: Cais po RZ7 ztrácel na Stříteského 4,2 vteřiny. Jenomže déšť na druhém průjezdu Rajnochovicemi vzal barumce dalšího adepta na výhru. Cais na suchých pneumatikách neměl příliš možností a do cíle RZ dojel se ztrátou více než čtyřiceti vteřin na Stříteského. Po dobře zajeté zkoušce se na druhé pozici usadil Wagner. Druhý průjezd Bunčem byl kvůli nepřízni počasí z bezpečnostních důvodů zrušen a Stříteský přenocoval na vedoucí pozici s pohodlným náskokem 21,1 vteřiny.

V průběhu neděle si rodák z Kelče i s trochou štěstí udržoval vypracovaný náskok. Stříteský sice nevyhrával RZ, ale svými časy dokázal udržet více než dvacetivteřinový náskok na Wagnera. Na úvodních dvou erzetách nedělní etapy dojel do cíle s pomalými defekty. Vzrušení přinesl i závěr RZ 13, kde se vůz Stříteského dostal do hodin, průjezd cílovou fotobuňkou však čtyřiadvacetiletý lídr českého šampionátu zvládl.

Úspěšně si vedoucí jezdec vedl také na druhém průjezdu RZ Pindula, a tak měl před Wagnerem náskok 25,1 vteřiny. Na dalších místech se předpokládal ještě velký boj. Cais díky dalším vyhraným zkouškám v Halenkovicích a na Pindule, kde zajel o 6,6 vteřiny, resp. o 5,2 vteřiny lepší čas než jeho konkurent, se dostal právě na třetí pozici před Březíka. A možná mohl pomýšlet i na druhou příčku.

Závěrečnou Power Stage Halenkovice dojel Stříteský v poklidu a stvrdil triumf na letošním ročníku barumky. Druhou pozici uhájil Wagner, když Cais i přes vyhranou erzetu skončil třetí se ztrátou 4,8 vteřiny na stříbrnou pozici. Čtvrtý skončil Březík a obhájce Kopecký dojel až devátý.

Kategorie ERC3 patřila česko-britské posádce Filip Kohn, Tom Woodburn, kteří vyhráli o půldruhé minuty před Keremem Kazazem z Turecka (oba Ford Fiesta Rally3). Hodnocení ERC4 zvládli nejlépe Maďaři Patrik Herczig s Kristófem Vargou, kteří s Peugeotem 208 Rally4 byli rychlejší o 48,1 vteřiny než česká posádka Daniel Polášek, Zdeněk Omelka na stejném voze. Herczig byl zároveň nejrychlejší dvoukolkou.

Dominik Stříteský (CZE, Škoda Fabia RS Rally2):
„Je to fantastické si takhle splnit sen, a ještě před domácím publikem v náročné barumce. Jsme rádi, že se to povedlo. Děkujeme všem, co nás podporovali, jak tým, partneři tak fanoušci a rodiny. Nebylo to nic jednoduchého.”

Simon Wagner (AUT, Škoda Fabia RS Rally2):
„Je skvělé být tu potřetí v řadě na pódiu. Jsem rád i za Jaru a celý tým, kterému moc děkuji, stejně jako Michelinu a Škodě Motorsport. Byl to úžasný víkend, mladí čeští jezdci jedou jak blázni, ale moc jsme si to užili. Doufáme, že se vrátíme i příští rok.“

Erik Cais (CZE, Škoda Fabia RS Rally2):
„Mám radost, ale i trochu hořko na jazyku, protože vím, jakou jsme měli rychlost, mohlo to na vítězství padnout. Ale bereme třetí místo a jsme rádi.“


Adam Březík (CZE, Škoda Fabia RS Rally2):
„Něco se povedlo, něco ne. Spíš nyní vnímám negativa, pozitiva najdu až za týden.”

Filip Mareš (CZE, Toyota GR Yaris Rally2):
„Spokojenost je úměrná. Není to sice vítězství, ale na druhou stranu, když budeme hledat pozitiva, tak je určitě máme. Dnes jsme vyhráli dvě rychlostní zkoušky, v etapě jsme druzí. Startovní pole bylo plné dobrých domácích jezdců. Všichni jeli skvěle. To, že jsme v první pětce, určitě není ostuda.“

Jan Kopecký (CZE, Škoda Fabia RS Rally2):
„V první řadě chci pogratulovat Dominikovi, letos podává opravdu skvělé výkony a jednoznačně si vítězství na barumce zaslouží. To samé Jirka Hovorka, což je vlastně skoro můj soused, protože pochází z vesnice pár kilometrů od Kostelce nad Orlicí. I pro něj to musí být sváteční den. Jsme rádi, že jsme jim stačili a na začátku jsme se s nimi tahali o první místo. Sobotní dopoledne bylo za mě dobré, bojovali jsme s mladými střelci, ale v rychlých zatáčkách, kde se jede 140, opravdu nechci riskovat. Na Bunči bylo něco ve stopě a dostali jsme defekt. Výměna byla z naší strany pomalá, asi bychom ji měli více trénovat. Na odpolední sekci asi nic měnitnebudeme, na rychlé kluky vepředu nic nezískáme. Možná zkusíme riskantní volbu pneumatikPak bohužel přišel defekt a na mokrých Rajnochovicích přemíra snahy. Tím jsme se vyřešili sami.“

Václav Pech (CZE, Škoda Fabia R5):
„Snažili jsme se co nejvíce naučit, jak ovládat vůz kategorie R5. Je před námi ještě dlouhá cesta.“


PR 20.82024

Foto 8x Daniel Folprecht bez fotovesty, 1x archiv
1. Stříteský- HovorkaŠkoda Fabia RS Rally21:41:56,7 h
2. Wagner – Hainovኊkoda Fabia RS Rally2+ 19,2 s
3. Cais – BacigálŠkoda Fabia RS Rally2+ 24,0 s
4. A. Březík- KrajčaCZE, Škoda Fabia RS Rally2+ 37,9 s
5. Mareš – BuchaToyota GR Yaris Rally2+ 41,6 s
6. Llarena – FernándezováŠkoda Fabia RS Rally2+ 1:22,3 min
7. Marczyk, GospodarczykŠkoda Fabia RS Rally2+ 1:58,4 min
8. Neubauer – EttelŠkoda Fabia RS Rally2+ 2:21,4 min
9. Kopecký – HloušekŠkoda Fabia RS Rally2+ 2:31,0 min
10. Pech – UhelŠkoda FabiaR5+ 3:15,3 min
12.Paddon-KennardHyundai I20 N Rally+4.51.1
14.Jirásek – MachůŠkoda Fabia R5+5.23.1
17. Cvrček – TěšínskýŠkoda Fabia RS Rally2+6.34
18.Vlček – Kunst Hyundai I20 N Rally+6.34.1

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar