Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Romain Dumas s Fordem F-150 Lightning SuperTruck vyhrál Pikes Peak

Ford F-150 Lightning SuperTruck zaznamenal úspěch na 102. ročníku závodu Pikes Peak International Hill Climb s časem osm minut a padesát tři sekund, čímž se na této hoře stal v roce 2024 celkově nejrychlejším vozem.

Stalo se tak jen několik dní poté, co stanovil nový kvalifikační rekord pro třídu Open s časem 3:32,831, který je o více než sedm sekund rychlejší než předchozí rekord 3:39,939, jenž v roce 2023 stanovil Ford Performance SuperVan 4.2.

O tento úspěch se vydatnou měrou zasloužil jezdec Romain Dumas poté, co se potýkal s technickým problémem a na trati musel úplně zastavit. Zastávka přidala k jeho původnímu kvalifikačnímu času zpoždění přibližně 26 sekund, ale Dumasovo rychlé uvažování pomohlo problém minimalizovat. Francouz dokázal rychle dokončit kompletní reset vozu a pokračovat ve zdolávání trati, kde tlačil na pilu agresivněji než kdykoli předtím, aby si stále mohl nárokovat první místo ze všech 61 účastníků.


Romain Dumas, držitel celkového rekordu závodu do vrchu a odborník na posunování elektrických prototypů Ford až na samou hranici možností, pilotoval vůz F-150 Lightning SuperTruck o výkonu 1 600 k. " Je mi ctí dosáhnout s Ford Performance tohoto vítězství v závodě Pikes Peak International Hill Climb," řekl Dumas "Všechno na tomto závodě je výzva, protože na rozdíl od jiných závodů máte jen jeden pokus. Na začátku závodu jsme čelili určité překážce, ale to mi dodalo jen větší odhodlání dohnat ztracený čas ve zbytku závodu."

Konstrukce modelu Ford Performance F-150 Lightning EV Demonstrator byla důkazem síly spolupráce. Společnost STARD (Stohl Advanced Research and Development) sehrála klíčovou roli při vytváření více než 1600koňového elektrického prototypu. SuperTruck byl také vybaven špičkovými závodními bezpečnostními pásy Sparco a bezpečnostní výbavou a na zakázku vyrobenými pneumatikami Pirelli P-Zero, které zajišťovaly jeho stabilitu na náročných horských silnicích. ,

"Dosáhnout tohoto úžasného výkonu nebylo vůbec jednoduché," řekl Sriram Pakkam, Manager pro Formuli 1 a vysoce výkonné elektromobily ve společnosti Ford Performance Motorsports. "Byla to skutečná týmová práce napříč všemi obory, od našich supertalentovaných specialistů na aerodynamiku až po odborníky na pohonné jednotky. Museli jsme také jako tým pracovat na detailech, jako je udržení nízké hmotnosti při maximálním přítlaku, a myslím, že tým odvedl fantastickou práci.

Toto premiérové vystoupení SuperTrucku je teprve začátek. Sledujte, kde jinde ve světě se tento prototyp modelu F-150 Lightning objeví příště.




Pikes Peak International Hill Climb

Závod Pikes Peak International Hill Climb, který se poprvé konal v roce 1916, je druhým nejstarším závodem v Americe. Závod určený pouze pro pozvané, často označovaný jako Závod do oblak, se koná každoročně poslední červnovou neděli na Pikes Peak - americké hoře nedaleko Colorado Springs v americkém státě Colorado. Slavná trať dlouhá 12,42 míle (20 km) se skládá ze 156 zatáček, může se pochlubit převýšením 4 725 stop (1 440 m) a do cíle se dostává ve výšce 14 115 stop (4 302 m) nad mořem. V šesti závodních divizích PPIHC se představuje široká škála vozidel - od sériových závodních vozů kategorie Time Attack až po speciálně konstruované vozy kategorie Open Wheel a nejmodernější vozy kategorie Unlimited.


Ford 12.7.2024

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar